أسئلة وأجوبة
מהי מטרת המפלגה הדמוקרטית?
להחזיר את ישראל להיות מדינה דמוקרטית, על באמת. קודם כל זה אומר מימוש ערכי הדמוקרטיה ובראשם חירות, שוויון וערבות הדדית. בנוסף - על פי חוקתה - הדמוקרטית תפעל להשיב את השליטה במדינה לאזרחיות ואזרחי המדינה. הם הריבון ולהם צריכים נציגי הציבור לתת דין וחשבון. הדמוקרטית תוודא שהשלטון פועל אך ורק במסגרת החוק ואף תיתן דוגמא בהתנהלותה: תקנון הדמוקרטית מבטיח שקיפות, ניקיון כפיים ואחריות של כל גוף ומוסד.
מי יכול להצטרף לדמוקרטית?
מי לא?!! את. אתה.
כל אחת או אחד מאזרחי ישראל מוזמנים להיות חלק מהדמוקרטית רק צריך להקפיד על כמה כללים:
• אתם צריכים להיות רשאים על פי חוק להתקבל כחברי מפלגה.
• להיות אזרחי ישראל.
• להצהיר כי אינכם חברים במפלגה אחרת. במקרה והייתם חברים, להצהיר שהודעתם באופן רשמי כמתחייב על
פי כללי אותה מפלגה על הפסקת החברות בה. זה חשוב! אסור בישראל להיות חברים בשתי מפלגות.
• לאמץ את חוקת הדמוקרטית ולהתחייב בכתב לקיים את תקנונה.
• לשלם דמי חבר (20 ש״ח - תקפים עד שנה אחרי הבחירות לכנסת הבאה).
זה מה שחסר עכשיו? עוד מפלגה ועוד פיצול?
רבים עדיין מרגישים צריבה והלם מהמהלכים שעשו מפלגות מובילות ומועמדים מבטיחים, כנגד כל מה שהבטיחו לבוחריהם.
הסקרים אינם מראים שיש עודף מפלגות דמוקרטיות. להיפך, הם מראים שיש עודף מפלגות לא דמוקרטיות, המתחרות על אותם מצביעים, וחוסר עצום של מפלגה דמוקרטית אשר תתן תקווה ומענה לכל אלו אשר אין להם למי להצביע כעת.
אנחנו מאמינים שיש לפרק את הקיים ולבנות מחדש, דמוקרטית.
במקום להקים עוד ועוד מפלגות של אישים, אנחנו מציעים פלטפורמה עם דרך ומזמינים את מי שמאמין בה להתפקד ולהתמודד בה ומטעמה.
האם יש מודל מהסוג המוצע באיזה מקום בעולם הליברלי מערבי ?
כל מפלגות השלטון בדמוקרטיות המתקדמות, כולל ארה״ב, אנגליה, ואירופה הן דמוקרטיות, ובפרט בוחרות את הנהגתן באופן דמוקרטי.
ישראל היא החריג בעולם הדמוקרטי, בכך שיש בה כה הרבה מפלגות, גם גדולות, אשר אינן דמוקרטיות. במובן הזה הדמוקרטית היא הנורמה, לא החריג.
בנוסף, מפלגת חמשת הכוכבים, מפלגת שלטון באיטליה, ופודמוס בספרד (המפלגה השלישית בגודלה) שתיהן אמצו מודלים של דמוקרטיה השתתפותית מבוססות טכנולוגיה. הדמוקרטית מחוייבת לדמוקרטיה שיתופית, אך טרם אימצה טכנולוגיה ספציפית לשם כך.
האם הדמוקרטית היא מפלגת ימין או מפלגת שמאל?
מטרת הדמוקרטית היא מימוש ערכי הדמוקרטיה. מדובר בערכים המשותפים לאזרחים רבים ולחלקים נרחבים בציבור, ללא קשר לתיוגם כ״ימניים – שמאלניים״.
• דמוקרטיה – ולא פלוטוקרטיה. נפעל למגר קשרי הון שלטון שתמיד באים על חשבון הציבור.
• דמוקרטיה – ולא קלפטוקרטיה. נילחם מלחמת חורמה בשחיתות ובמושחתים.
• דמוקרטיה – ולא אוליגרכיה. נפעל נגד שלטון והעדפת מקורבים
• דמוקרטיה – ולא אוטוקרטיה. נפעל נגד תהליכים המובילים לשלטון יחיד ודיקטטורה.
• דמוקרטיה זה גם אומר כבוד האדם באשר הוא אדם
• שוויון בפני החוק. לכולם! כן כן לכולם.
• לא יתכנו זכויות יתר למקורבי השלטון
• לא ייתכן תקצוב יתר למקורבים.
• דמוקרטיה זה אומר ערבות הדדית. ולא שלטון הדואג לעצמו ומקורביו.
• דמוקרטיה אמיתית היא למעשה מנהל תקין הפועל בשקיפות למען טובת הציבור כולו.
האם הדמוקרטית בעד הסכמי שלום עם מדינות ערב? עם פלסטינאים?
ברור שבעד. כשאנחנו אומרים ערבות הדדית אנחנו מתכוונים לכך, במובן הכי הרחב של המילה. אנו נעשה הכל כדי לכונן יחסי שכנות טובה בינינו לשכנינו. יחד עם זאת, חשוב לומר שאין בחוקה שלנו שורה תחתונה או קביעה מראש של תוצאות שיחות או משא ומתן. מה שכן יש בחוקה זאת קביעה שכל הסכם מדיני שהושג במשא ומתן, בהיותו החלטה מהותית, יובא לאישור הריבון בטרם יאושרר על ידי בעלי התפקידים מטעם הדמוקרטית בממשלה ובכנסת.
האם הדמוקרטית היא מפלגה גם של יהודים וגם של ערבים?
הדמוקרטית היא מפלגה שוויונית ומזמינה לשורותיה את כל אזרחי ישראל הדוגלים בערכי הדמוקרטיה. בפרט אזרחים מהחברה הערבית - בדואים, דרוזים, ערבים מוסלמים וערבים נוצרים, ויהודים מכל המגזרים והמוצאים - מזרחים, אשכנזים, אתיופים, חילוניים, דתיים וחרדים. (אם שכחנו מישהו אנחנו מתנצלים) אנו לא נפעל למען אינטרסים של מגזר זה או אחר; להיפך - אנו נילחם למען מימוש, במובן המלא והעמוק ביותר, של ערך השוויון.
יש לכם מפורסמים? מישהו שאני מכיר כבר התחבר לדמוקרטית?
אנחנו בונים את הדמוקרטית מלמטה. התחלנו בהתפקדות לדמוקרטית לא מזמן, וכל יום מתפקדים אלינו אזרחים נוספים מכל הארץ ומכל המגזרים, האמת שיש כבר שמות מוכרים מאוד שהצטרפו, אבל זה עניינם הפרטי לפרסם ולשתף זאת.
רשימת אלו שבחרו להתמודד בבחירות הדמוקרטית מתעדכנת כאן
בנוסף, הקמנו פורומי שר (חינוך, בריאות, סביבה, כלכלה, הגיל השלישי, תרבות) ומוקמים פורומים בתחומים נוספים (חוץ, ביטחון), הפורומים כוללים כבר א.נשים מובילים בתחומם שאת שמותיהם ניתן לראות במי ומה בדמוקרטית והם מצפים גם לכם.
מה העמדה הכלכלית שלכם? האם אתם רואים את עצמכם מפלגת מרכז?
הדמוקרטית אינה מתייחסת בחוקתה לציר ימין-מרכז-שמאל, אלא לציר דמוקרטי - אנטי-דמוקרטי. במובן הזה הדמוקרטית ממוקמת, כמובן, בקצה הדמוקרטי. אנו מחוייבים לערבות הדדית, ובפרט גם לצדק חלוקתי. דאגה לכל שכבות האוכלוסייה, יצירת שיווין הזדמנויות, כל אלה נמצאים עמוק בתוך ה-DNA של הדמוקרטית. אך עקרונות אלה אינם מחלקים אותנו לימין ושמאל. למשל, הרעיון של הכנסה בסיסית לכל, המהווה מימוש אפשרי של ערבות הדדית בין אזרחי המדינה, נתמך גם ב-דו״ח המומחים (גוף בעל אידיאולוגיה שמאלית מובהקת) וגם ב-דו״ח פורום קהלת (גוף בעל אידיאולוגיה ימנית מובהקת).
בנוסף, אנו צופים כי פורום שר יגבש מצע לפעולה למועמדי הדמוקרטית לתפקידי שר האוצר והכלכלה.
כמה עולה להיות חבר? אם מותר לי לשאול...
קודם כל ברור שמותר. נכון להיום דמי החבר (״מניית יסוד״) בדמוקרטית הם 20 ₪. חברים ושאינם, המסוגלים ורוצים לתת יותר יוכלו לתרום לדמוקרטית, עד תקרה של 11,500 ₪ ליחידה משפחתית, כפי שקובע חוק מימון מפלגות.
כבר אפשר להתפקד או להצטרף למפלגה?
חד משמעית! רק ללחוץ על כפתור ה-הצטרפות באתר.
מי מימן את כל זה?
כל פעילות הדמוקרטית עד כה נעשתה על ידי מתנדבים. כלומר, אנשים העובדים ללא שכר. 0 שקלים בחודש. שקל הם לא ראו (כולל אגב כותב טקסט זה). שמם ופועלם של חלקם מפורט בדף מי ומה בדמוקרטית באתר. גם זה משהו. יו״ר המזכירות הזמנית פרופ׳ אהוד שפירא מימן באופן זמני את אגרת רישום ופרסום המפלגה, עלות הדומיין, האתר, הפונטים, וכולי.
תומכים בדמוקרטית ורוצים לתרום למאמץ? לתרומות
גובה התרומה המירבי ליחידה משפחתית הינו 11,500 ₪.
האם וכיצד תצטרף הדמוקרטית לקואליציה?
מה זה תצטרף? אנחנו מתכוונים להקים את הקואליציה.
אבל רגע, נחזור לשאלה:
על פי החוקה (סעיף 11), הדמוקרטית תשתף פעולה עם כל מפלגה אשר תתחייב לפעול לקידום עקרונות וערכי הדמוקרטיה.
על פי התקנון (סעיף 10), יו"ר הסיעה בכנסת תהיה אחראית לניהול המו״מ הקואליציוני מטעם הדמוקרטית.
ההסכם הקואליציוני יובא בשלמותו להצבעת הריבון (חברות וחברי הדמוקרטית), ויאושר ברוב קולות בהצבעה. באותה הזדמנות הריבון גם יבחר את חברות וחברי הדמוקרטית אשר ימלאו תפקידים בממשלה על פי ההסכם. במילים אחרות, לדמוקרטית יש שני מסלולי בחירה להנהגתה: לרשות המחוקקת ולרשות המבצעת: לפני הבחירות לכנסת, בחירות מוקדמות לרשימה לכנסת, כאשר ראש הרשימה היא מועמדת הדמוקרטית לראשות הממשלה או מועמד. לאחר הבחירות, אם הדמוקרטית תקים קואליציה או תצטרף אליה, בחירות לתפקידי שרים מטעמה בממשלה.
למה אין לכם מצע?
למה לדבר על מה שאין, בואו נראה מה יש ולמה:
לדמוקרטית יש מטרה - מימוש ערכי הדמוקרטיה. בראשם חירות, שוויון וערבות הדדית.
יש חוקה, המפרטת עקרונות אלו ומוסיפה להם ויש גם תקנון, המבאר איך הדמוקרטית תממש את ערכי הדמוקרטיה בהתנהלותה כמפלגה.
מעבר לזה אנו מחכים לכם, כלומר לריבון.
זה בדיוק הרעיון. אזרחים הרוצים להיות מעורבים יוכלו לקחת חלק בכתיבת המצע.
בנוסף, כחלק מהכנת התשתית, הקמנו מספר פורומים הנקראים פורומי שר: פורום חינוך, פורום כלכלה וחברה, פורום תרבות, פורום בריאות, פורום סביבה וכו' מטרתם לגבש הצעת מצע לפעולה לשרי הדמוקרטית, אם הדמוקרטית תקים או תהיה שותפה להקמת ממשלה, ותובא להצבעה בתוך המפלגה.
בנוסף, אנחנו הוקם פורום חקיקה, אשר יגבש טיוטות חוק אשר נדרשות על פי חוקת הדמוקרטית, ואשר הדמוקרטית תציג כחלק מדרישותיה הקואליציוניות.
מה עמדתכם כלפי שילטון מקומי ופעילות בקהילה?
נכון להיום, תקנון הדמוקרטית אינו כולל התייחסות לסניפים, אך כן מאפשר התמודדות מטעם הדמוקרטית בבחירות לרשויות מקומיות. כמובן לרשימה אשר נבחרה על ידי חברי הדמוקרטית המתגוררים באותה רשות מקומית. בנוסף, פורום שר הפנים של הדמוקרטית יגבש מצע לפעולה אשר יתייחס, יש להניח, לנושא חיזוק השלטון המקומי.
כיצד מתקבלות החלטות במפלגה?
על פי התקנון, המפורסם באתר הדמוקרטית, עד הבחירות הפנימיות הראשונות של הדמוקרטית הריבון היא המזכירות הזמנית. לאחר מכן הריבון הוא חברות וחברי הדמוקרטית.
איך נבטיח שנבח רי הציבור שלנו יהיו איכותיים וראויים?
רשימת חברי הכנסת תיבחר על ידי הריבון, שזה אנחנו, חברות וחברי הדמוקרטית. אנו מאמינים שחברי הדמוקרטית שהם אזרחים עם רצון לשינוי ומעורבות ידעו לבחור נציגים המתאימים לסטנדרט ולשליחות החשובה שלהם. מה גם שתנאי בסיסי גם לבוחרים וגם לנבחרים הוא אימוץ חוקת הדמוקרטית. פרט לחוקה, אין סמכות עליונה יותר אשר ניתן לפנות אליה על מנת להטות או להשפיע על המועמדים או הנבחרים. יותר מזה, הפרת החוקה יכולה להידון בבית הדין של הדמוקרטית.
אם אני רוצה להיות חבר אבל אין לי זמן להתעסק בזה, אפשרי?
עצם ההצטרפות כחבר בדמוקרטית אינה גוזלת זמן. גם גיוס מצטרפים חדשים יכולה להיות במסגרת הפעילות השוטפת של כולנו ברשתות החברתיות. רמת המעורבות של כל אחת ואחד מאיתנו תלויה אך ורק ברצון. אנחנו מקבלים בשמחה את כולם.
מהי שיטת ההצבעה למפלגה הדמוקרטית?
כל הבחירות שבהן תיבחרנה בעלות תפקידים בדמוקרטית—מועמדות לכנסת, בעלות תפקידים בממשלה,
שופטות של בית הדין, חברות המזכירות, חברות ועדת ביקורת—תהיינה בחירות כלליות , חשאיות, חופשיות ושוויוניות, ותיערכנה לפי שיטת האישור היחסי כמפורט בנספח ב׳ בתקנון.
מה היא "המזכירות הזמנית" ומתי תהיינה בחירות למפלגה?
עם רישום הדמוקרטית כמפלגה ועד לבחירת כל מוסדותיה על ידי הריבון, תפעל המזכירות הזמנית לצורך ביצוע כל הדרוש לשם כינון כל מוסדות הדמוקרטית. בתוך שלושים יום מיום הכרזת תאריך הבחירות הראשונות לכנסת, או ששה חודשים לפני תום מועד כהונת הכנסת הנוכחית, (המוקדם מבין השניים, להלן), תיבחרנה מועמדות הרשימה לכנסת.
האם זה שהדמוקרטית דוגלת בשוויון אזרחי אומר גם הפסקת הכיבוש?
יחסי שולט-נשלט, קל וחומר יחסי כובש-נכבש, סותרים את ערכי הדמוקרטיה של כבוד האדם וחרותו, שוויון, וערבות הדדית אשר להם הדמוקרטית מחוייבת, וכן את מטרת הדמוקרטית לממשם. על כן הדמוקרטית מחוייבת, על פי חוקתה, לתקן את כל מגוון הנסיבות בהן מתקיימים יחסים כאלו בין ישראל לפלסטינים.
תשבו עם נתניהו?
תקנון הדמוקרטית קובע שחברי מפלגה הנושאים בתפקיד בה או מטעמה, העומדים לדין בבית משפט יושעו אם ההליך המשפטי נוגע במילוי תפקידם או שהוא מעורר ספק ממשי לגבי יושרתם, או שיש בו כדי לפגוע במעמדה הציבורי של הדמוקרטית ומונע ממי שהורשע בעבירה עם קלון לכהן לתפקיד כזה.
בכוונת נו לחוקק חוקים שימנעו מנאשם בפלילים להיות ראש ממשלה.
מהי עמדת הדמוקרטית לגבי נסיגת ישראל לקו הפסקת האש עד 1967?
ראה שאלה 6 (האם הדמוקרטית בעד הסכמי שלום עם מדינות ערב? עם פלסטינאים?)
מהי עמדת הדמוקרטית לגבי חזרה של ישראל לגבולות המוכרים של ישראל מתוקף החלטת האו"ם 194?
ראה שאלה 6 (האם הדמוקרטית בעד הסכמי שלום עם מדינות ערב? עם פלסטינאים?)
מהי עמדת הדמוקרטית לגבי בינאום ירושלים?
ראה שאלה 6 (האם הדמוקרטית בעד הסכמי שלום עם מדינות ערב? עם פלסטינאים?)
מהי עמדת הדמוקרטית לגבי דת ומדינה וזרמי החינוך פרטיקולריסטיים השונים (דתי-יהודי, אנתרופוסופי, דתי-מוסלמי, דתי-נוצרי, חרדי-יהודי, דמוקרטי וכו')?
פורום החינוך של הדמוקרטית מגבש מצע לפעולה בנושא החינוך אשר יתייחס גם לשאלות אלו על פי עקרונות הדמוקרטית ובכלל זה כבוד האדם וחירותו, חופש המחשבה, הביטוי, הלמידה, העיסוק, ההתאגדות, המצפון והדת, לרבות חופש מדת, ושוויון אזרחי מלא בכל מובניו.
מהי עמדת הדמוקרטית בנושא כפיית שיטת המילט?
שיטת המילט הנהוגה בישראל עומדת בסתירה לעקרון של כבוד האדם וחירותו בכלל, וחופש מדת בפרט המעוגנים בחוקת הדמוקרטית.
מהי עמדת הדמוקרטית בנושא הגירה אל המדינה?
חוקת הדמוקרטית מאמצת את מגילת העצמאות, ובכלל זה את האמירה שמדינת ישראל היא ביתו הלאומי של העם היהודי ותהיה פתוחה לעליה יהודית ולקיבוץ גלויות.
מהי עמדת הדמוקרטית בנושא שירות חובה בצה״ל ואפשרות שירות אלטרנטיביים?
עקרון השוויון סותר שירות חובה לחלק מהאוכלוסיה. יש מספר דרכים לתקן זאת באופן התואם את חוקת הדמוקרטית ומבטיח שוויון.
מה מדיניות התקשורת של הדמוקרטית?
הדמוקרטית מתנהלת בשקיפות מלאה, תוך שמירה על הפרטיות של חבריה ושל אלו השוקלים להצטרף אליה.
אתר הדמוקרטית הוא מקור המידע המלא והמוסמך על הדמוקרטית. בפרט, אזור השו״ת באתר נותן מענה לשאלות רבות, ומאפשר לשאול שאלה אשר טרם נשאלה ואין לה תשובה באתר.
חברי הדמוקרטית המעוניינים לשתף את עובדת הצטרפותם אליה ואת דעותיהם האישיות בכל נושא יכולים לעשות זאת במדיה החברתית וכן בדפים אישיים באתר הדמוקרטית.
הדמוקרטית לקחה משרד ליחסי ציבור, ומספר בעלי מקצוע. נשמח לענות לכל שאלה שתופנה אלינו ונגיב לכל בקשה לתגובה, בהקדם האפשרי ובהינתן העובדה שרובנו מתנדבים.
רשימת המועמדים.ות לבחירות המקדימות הקרבות, מוצגת באתר ויעמדו לרשותם באופן שיוויוני כלים לקמפיין, ברשתות החברתיות, בעיתונות הכללית, הכתובה והמשודרת ובערוץ הטלוויזיה של הדמוקרטית, אשר ישדר ראיונות ושיחות עם המועמדים, בדף הפייסבוק ובקרוב גם באתר.
"פריימריז אומר כסף. כסף אומר ראשיתה של שחיתות" - איך תימנע מכך הדמוקרטית?
איך אדם דומיננטי במחאה שאין לו מימון עושה לעצמו קמפיין פריימריז?
שאלה מצויינת. מאחר תקנון הדמוקרטית מגביל את ההוצאה לפריימריז ל-8,000 ₪ למועמד,
אנחנו מאמינים שזה אפשרי ושיוויוני.
לרשות המועמדים.ות לבחירות המקדימות שרשימתם מוצגת באתר, יועמדו באופן שיוויוני כלים לקמפיין, ברשתות החברתיות, בעיתונות הכללית, הכתובה והמשודרת ובערוץ הטלוויזיה של הדמוקרטית, אשר ישדר ראיונות ושיחות עם המועמדים, בדף הפייסבוק ובקרוב גם באתר.
מי ה"אבות המייסדים"?
פרופ' אהוד שפירא (עליו ניתן לקרוא באתר) הוא היוזם. הוא גייס משפחה, חברים, שכנים, מפגינים וחברים של חברים שיחתמו על הטפסים לרשום את המפלגה.
על העקרונות של הדמוקרטית יסכימו תיאורטית (כמעט) כולם, מבחינה אידיאולוגית מה ההבדלים ממצע מרצ למשל?
ראה שאלה 14 (למה אין לכם מצע?)
מה ההבדל בין מצע לחוקה?
המטרה של חוקה בכלל, ושל החוקה שלנו, היא לשמור על האופי הדמוקרטי של המדינה/מפלגה. היא משיגה זאת על ידי שלושה דברים:
- התוכן שלה, המציג את ערכי ועקרונות הדמוקרטיה
- העובדה שהיא מוגנת מפני שינוי ״בשרירות לב״
- העובדה שיש לה פירוש מחייב על ידי בית משפט לענייני חוקה.
שלושת מרכיבים אלו מתקיימים בחוקת הדמוקרטית. אין לרכיבים אלו שום קשר למצע.
כיצד אפשר לבטל חברות בדמוקרטית?
האם ניתן לסחוף המונים ללא הצגת דמות מובילה ואיכותית שתדע לשווק את הרעיונות או מצע?
כוונתנו לסחוף המונים שיצטרפו לדמוקרטית כדי שיקימו אותה, ויבחרו את הנהגתה. אנו מקווים, מאמינים ופועלים כדי שהנהגה זו תכלול דמויות מובילות ואיכותיות, אשר כמובן תדע גם לשווק את הרעיונות והמצע של הדמוקרטית, כ ל אחד ואחת בתחומי הידע והמומחיות שלהם, כדי למשוך המוני מצביעים כדי שיצביעו לדמוקרטית.
מה המכניזם המוצע שבו הריבון ״ישלוט״ על נציגיו בכנסת/ממשלה?
נציגי הדמוקרטית יתנהלו בשקיפות כלפי הריבון, ויעלו בפניו כל החלטה מהותית. ההחלטה המהותית הראשונה היא הצטרפות לממשלה או הקמתה על בסיס הסכם קואליציוני, אשר יובא לאישור הריבון. מעבר לכך, הריבון יכול ליזום החזר של נציגים אם מעלו באמונו, וכן לקבל החלטות, בפרט להחליט אילו נושאים מהותיים יש להביא להחלטתו. מכניזמים משוכללים יותר לשיתוף יפותחו בהמשך ויאושרו על ידי הריבון.