התפקדתי לדמוקרטית מתוך תקווה כי מדובר במפלגה אשר תשקף את רוח מחאת 2020, תייצג את המשותף במחנה המחאה ותביא סגנון פוליטי נקי ושונה ממה שהורגלנו. אבל לצערי זה ממש לא המצב. אתמול מצאתי זמן לקרוא לעומק את תקנון וחוקת המפלגה ועיני חשכו...
תחת סעיף 7 בחוקת המפלגה מדובר על "מנהיגות נשית" כלומר 3 מחמש המקומות הראשונים ברשימה משוריינים לנשים. ואם הבנתי נכון, כי הניסוח אינו חד משמעי, בכל תפקיד ובכל התמודדות קיימת עדיפות לנשים. בנוסף, "שיטת הייצוג היחסי-נספח ב'" מאפשרת למנגנון לקבוע העדפות נוספות מבלי לאשרר זאת מראש ע"י המתפקדים.
אני תומך נלהב במנהיגות נשית ובמקרה הצורך אף בהעדפה מתקנת אך זו צריכה לבוא מתוך בחירה ולא מתוך כפייה ורק במקרים בהם המנגנון המפלגתי מגביל נשים או מוטה לרעתן. הצורך לקבוע סעיף כ"כ דרקוני במפלגה שגם ככה רוב מתפקדיה הם/הן א.נשים ליברליות יביא תוצאה הפוכה. לפחות הייתי מצפה שנושא זה יעמוד להחלטת המתפקדים.
מיותר להזכיר, כי כמה מהפוליטיקאיות הנאלחות ביותר נכנסו לכנסת תחת סעיף "שריון לנשים" ודווקא המוצלחות ביותר נבחרו ע"ס ביצועים ויכולת ולא מגדר. כמעט בכל מדינות סקנדינביה בוטלה כיום המדיניות של שריון/העדפת נשים והתוצאה היא יותר נשים בפוליטיקה.
ואם כבר להעדיף נשים, אז מדוע נשים "לבנות" ופריווילגיות? מדוע לא נשים ממגזרים מודרים? ערביות? חרדיות? וכו'?
לפיכך, אני מציע בהזדמנות הראשונה להעמיד את חוקת המפלגה למשאל המתפקדים.
לדעתי, כדי שהמשפט הזה יתגשם - "חתך האוכלוסיה הרלוונטי הוא... כולנו. ", אנו זקוקים ללפחות מחצית מהמתמודדים שיהיו נשים. האם זה קורה? לצערי, התשובה שלילית. יש הרבה פחות נשים שמוכנות להשקיע את האנרגיה האדירה שנדרשת בכדי להגיע לתפקידי הנהגה ציבורית. שלא לדבר על לעבוד בהם במשרה מלאה, ולוותר על איכות החיים . ( רחוק מהמשפחה, עם מעט שעות פנאי..) לכן, סביר שפשוט מי שכן יגיעו דרך שריונים לתפקידים עם כוח והשפעה, יהיו נשים שלא בהכרח מתאימות לתפקיד, אלא פשוט שוריינו לשם. וזו כבר טעות שהציבור ישלם עליה מחיר. אנחנו רואים את זה מתרחש היום בצורה ברורה למדיי, במפלגת הליכוד למשל. לו חוקת המפלגה הייתה כוללת התחייבות לחינוך לשוויון מגדרי, ועידוד נשים וגברים כאחד לקחת על עצמם את עול החיים הציבוריים לו הם מרגישים מתאימים - הייתי תומך בכל הכוח. אך הסעיף הנוכחי הוא שרירותי למדיי, מבוסס על פוליטיקת הזהויות, ולא דמוקרטי, או שוויוני, וצפוי להזיק ולא להועיל, ולכן לא תואם להשקפת העולם שלי ושל רבים אחרים. לו יוסר מחוקת המפלגה, או יוחלף בנוסח אחר, הקורא לחינוך שוויוני יותר, אני מאמין שלרבים יותר יהיה קל להצטרף.