לפני כ- 4 שנים התחוור לי כי בענייני ירושה מתקיימים מעשי מרמה שזוכים לשיתוף פעולה מצד משרתי ציבור.
רקע;
כמו בכל מדינה דמוקרטית, מדינת ישראל חוקקה מרשמים בענייני רכוש - רשם המקרקעין, רשם החברות, רשם הרכב, מרשם ארצי אותו מנהל האפוטרופוס הכללי בענייני ירושה וכו', וכל פעולה משפטית שנעשית ברכוש צריכה להירשם במרשם הרלוונטי. מטרת המרשמים היא בעיקר הגנה על הרכוש.
ענייני ירושה מהווים כר לסכסוכים בתוך המשפחה ולכן במקביל לרישומים אותם מבצעים רשמי הירושה הפזורים ברחבי הארץ, ניתנים צווים גם בבתי המשפט לענייני משפחה ובבתי הדין הדתיים אשר כולם צריכים עפ"י חוק הירושה והתקנות שלו להיות מדווחים לרשם הירושה ולהירשם במרשם הארצי באפוטרופוס הכללי. תפקיד נוסף של רשם הירושה הוא ליידע את היורשים בדבר ירושתם או לפחות לוודא הודעה כזאת.
על הדיווח להיעשות באמצעות ממשק משותף לרשם הירושה ולמנהל בתי המשפט באמצעות מזכירויות בתי המשפט לענייני משפחה. כאשר נפתח תיק עיזבונות בבימ"ש הוא אמור לקבל את קידומת האותיות ת"ע ומתוך כך להיות מזוהה ומדווח.
בהעדר מנהל תקין שרשמי הירושה ומנהל בתי המשפט לא הפעילו את הממשק המשותף, עד לא מזמן הממשק כלל לא עבד אם הוא בכלל קיים, ונוצר מצב לפיו הוראות משפטיות בענייני ירושה שניתנו בבתי המשפט לא נכללו במרשם הארצי, עד כדי כך שאם ניתן צו קיום צוואה או צו ירושה, יש יורשים שכלל אינם יודעים על זכותם בעיזבון. הדיווח לרשם הירושה עד כה נסמך על וולונטריות של צדדים מעוניינים בירושה.
אז אחרי זה איך מרמים בענייני ירושה? -
1. מאתרים נכסים שמראש חסר בהם רישום (לא נרשמו כלל או שיצאו צווים בבימ"ש ולא דווחו).
2. מבקשים צו ברשם הירושה על בסיס המידע החסר (כאן לא בטוח שרשם הירושה מודע למרמה).
3. מבקשים יפה ממזכירה בבית המשפט שתפתח תביעה רכושית בלי לסמן אותה ת"ע ומבקשים עוד יותר יפה משופט שייתן צו לכינוס נכסים ומכר ע"י בימ"ש. (המזכירה והשופטים יודעים שהם עושים דבר בניגוד לחוק ולנהלים)
4. למרות הקושי לאתר מקרים בגלל חסיון התיקים, אני מכירה 3 מקרים בהם שופטים נעתרו לעורכי דין שביקשו מכר על נכס מעיזבון.
5. "העסקה" נגמרת ברישום בטאבו, הבעלות עוברת בד"כ ליזם נדל"ן והשופט פוסק לכונסי הנכסים שכר טרחה מסכום פדיון העיזבון.
6. מאחר והמכר לא מבוצע בתיק עיזבונות ת"ע המכר לא מדווח לרשם הירושה וניסיונות מחאה של הקורבנות מושתקים.
היום תוך כדי מלחמה עיקשת אני מתחילה לראות שמתקיימת העברת מידע כלשהי בין מנהל בתי המשפט לרשם הירושה אבל מכיוון שעל תיקי ירושה בבימ"ש חל חסיון אין לדעת בוודאות אלא עד שהמרשם הארצי יהיה מסוגל להפיק נסחים בדומה לנסח הטאבו שמפיק רשם המקרקעין, נסח חברה שמפיק רשם החברות, תמצית מרשם רכב וכיוצ"ב.
עד כאן שחיתות ומרמה ברשם הירושה ובתי המשפט לענייני משפחה. ממשיכים להילחם ולא עוצרים עד שנתקן.