"בעולם ובישראל קיים בזבוז מזון… חלק מהסיבות לבזבוז נובע מהרצון לשמור על רמות מחירים גבוהות. יתרות היבולים מושמדות וחלק קטן מאוד מועבר לנזקקים" מתוך נייר "עודפי תוצרת חקלאית בשדה (פירות וירקות) והשימוש המיטבי בהם" מאת מוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית ואוניברסיטת חיפה, פרופ' אופירה אילון, ד"ר ציפי עשת, פברואר 2015

ננסה להבין אולי על ידי ציטוט כתבה מדה מרקר: "יבול תפוחי האדמה היה השנה גבוה במיוחד…" - כלומר האגרונומים עשו את עבודתם טוב או רע? עשו כמובן את עבודתם מצויין, הניבו המון תפוחי אדמה. נשמע שהם צריכים להיות שמחים או חוששים? שמחים כמובן. נשמע שזה טוב לצרכני תפוחי האדמה שיהיה מלא תפוחי אדמה או רע? נשמע טוב, נכון? כלומר סה"כ נראה שכל הצדדים צריכים להיות מרוצים. אך בואו נמשיך לקרוא ונראה שאולי אין זה כך: "... אך המגדלים חוששים, שכן אם תגיע כל הסחורה לשוק, יווצר לחץ שיוריד מחירים והם ירוויחו פחות או לא ירוויחו כלל". אז מה קורה כאן? על אף שאגרונומים עשו עבודתם בצורה יוצאת מן הכלל, הם חוששים! למרות שהסיטואציה אמורה להיות טובה לכולם על פי השכל הישר, שפע של תפוחי אדמה לכולם, אך בגלל חוקי המשחק שדורשים מחסור, חוקים שאנו גוררים מעולם ישן ועתיק שבו סיטואציה כזו לא הייתה מתקבלת על הדעת, נוצר לנו מצב אבסורדי בו כולם מפסידים. סיטואציה כזו לא הייתה מתקבלת על הדעת לפני מאתים וחמישים שנים, כי היה בלתי אפשרי לייצר עודף מזון עם הטכנולוגיה הידנית של אז. כדיי להבין כמה הטכנולוגיה היום עדיפה, עד כמה היא מתקדמת, מספיק אולי להזכיר שהיום אנו יכולים לגדל פי 3-9 יותר כמות של חיטה על כל דונם מאשר ב-1960 ולעשות זאת עם פי ארבעים פחות עובדים מאשר מאה אחת לפני כן. כמובן שזה לא קורה רק בשוק החיטה, אלא גם באורז, בתפוחי האדמה, בתירס וכנראה ברוב היבולים.
המצב של עודף תפוחי אדמה זהו מצב של שפע, מצב שבו יש לנו יותר

פירות וירקות מאשר אנו רוצים. במצב כזה, במערכת הכלכלית הנוכחית, המחיר יורד, וכמובן שלייצרן ולמשווק זה לא משתלם. מה שקורה ברוב המקרים (והפרטים משתנים משוק לשוק וממדינה למדינה) ה