"בעולם ובישראל קיים בזבוז מזון… חלק מהסיבות לבזבוז נובע מהרצון לשמור על רמות מחירים גבוהות. יתרות היבולים מושמדות וחלק קטן מאוד מועבר לנזקקים" מתוך נייר "עודפי תוצרת חקלאית בשדה (פירות וירקות) והשימוש המיטבי בהם" מאת מוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית ואוניברסיטת חיפה, פרופ' אופירה אילון, ד"ר ציפי עשת, פברואר 2015
ננסה להבין אולי על ידי ציטוט כתבה מדה מרקר: "יבול תפוחי האדמה היה השנה גבוה במיוחד…" - כלומר האגרונומים עשו את עבודתם טוב או רע? עשו כמובן את עבודתם מצויין, הניבו המון תפוחי אדמה. נשמע שהם צריכים להיות שמחים או חוששים? שמחים כמובן. נשמע שזה טוב לצרכני תפוחי האדמה שיהיה מלא תפוחי אדמה או רע? נשמע טוב, נכון? כלומר סה"כ נראה שכל הצדדים צריכים להיות מרוצים. אך בואו נמשיך לקרוא ונראה שאולי אין זה כך: "... אך המגדלים חוששים, שכן אם תגיע כל הסחורה לשוק, יווצר לחץ שיוריד מחירים והם ירוויחו פחות או לא ירוויחו כלל". אז מה קורה כאן? על אף שאגרונומים עשו עבודתם בצורה יוצאת מן הכלל, הם חוששים! למרות שהסיטואציה אמורה להיות טובה לכולם על פי השכל הישר, שפע של תפוחי אדמה לכולם, אך בגלל חוקי המשחק שדורשים מחסור, חוקים שאנו גוררים מעולם ישן ועתיק שבו סיטואציה כזו לא הייתה מתקבלת על הדעת, נוצר לנו מצב אבסורדי בו כולם מפסידים. סיטואציה כזו לא הייתה מתקבלת על הדעת לפני מאתים וחמישים שנים, כי היה בלתי אפשרי לייצר עודף מזון עם הטכנולוגיה הידנית של אז. כדיי להבין כמה הטכנולוגיה היום עדיפה, עד כמה היא מתקדמת, מספיק אולי להזכיר שהיום אנו יכולים לגדל פי 3-9 יותר כמות של חיטה על כל דונם מאשר ב-1960 ולעשות זאת עם פי ארבעים פחות עובדים מאשר מאה אחת לפני כן. כמובן שזה לא קורה רק בשוק החיטה, אלא גם באורז, בתפוחי האדמה, בתירס וכנראה ברוב היבולים.
המצב של עודף תפוחי אדמה זהו מצב של שפע, מצב שבו יש לנו יותר
פירות וירקות מאשר אנו רוצים. במצב כזה, במערכת הכלכלית הנוכחית, המחיר יורד, וכמובן שלייצרן ולמשווק זה לא משתלם. מה שקורה ברוב המקרים (והפרטים משתנים משוק לשוק וממדינה למדינה) הוא שמישהו בשרשרת האספקה משמיד מהתוצרת, משמיד מספיק, עד שחוזרים למצב של מחסור, והמחיר חוזר להיות מתאים ליצרן/משווק. השמדת התוצרת כמובן לא מתרחשת רק בישראל. אנחנו בישראל, משמידים במקור כאלפיים טון פירות וירקות כל יום (במקור הכוונה אצל החקלאים ורשתות השיווק, ללא מה שקורה בבתים הפרטים שלנו שם כמובן יש אובדן נוסף). השמדת תוצרת היא לא הדרך היחידה לדאוג בכוונה בשוק המזון שלא יהיה מספיק. אולי שמעתם בעבר כי בישראל נהוגה שיטת מכסות. מכסות לחלב, מכסות לביצים וכו'. המדינה (הרגולטור) בעצם בא ואומר ליצרנים, אני מרשה לכם לייצר מקסימום כך וכך ליטרים של חלב, או מקסימום של כך וכך ביצים. שימו לב היטב, הוא לא אומר להם "זה המינימום שאנחנו צריכים שתייצרו, כדיי שיהיה לכולם מספיק" אלא אומר להם מה המקסימום שהם יכולים לייצר כדיי שהמחסור ישמר, וכך גם הערך הכספי, והאפשרות שלהם לרווח. אם זה נשמע כמעט הגיוני, זה כי נולדנו לתוך המערכת הזו, בה הרווח תמיד נדמה כמו השורה התחתונה, ואנו כמעט רואים 'רווח' כ-'תועלת חברתית' מה שבוודאי איננו כך ועל כך נרחיב בהמשך אם כי מספיק לנו להבין כי תועלת חברתית תהיה שכולם יהיו שבעים ורעיון הרווח שדורש מחסור סותר את המצב הזה.
דוגמה נוספת למחסור מלאכותי, הוא המחסור שיש היום בחמאה ישראלית (2019). החברות הישראליות (רוב השוק הוא בבעלות סינית למעשה, אבל למי אכפת) הפסיקו לייצר בשנה זו חמאה בטענה שמחיר הפיקוח גורם לייצור החמאה לא להיות רווחי. מדוע זו דוגמה למחסור מלאכותי? כי ברור שאם היה מגיע ביל גייטס, מניח מיליארד דולר על השולחן ואומר "עכשיו אפשר לקבל חמאה בבית הזה?" לא הייתה בעיה לייצר חמאה עבור כל הישראלים ולהשאיר עודפים לייצוא (בדיוק כמו בשאר המוצרים) מכיוון שהאפשרויות ההנדסיות, אפשרויות הייצור שלנו תומכות בכך. זו סיטואציה מאוד שונה מאשר הייתה לנו לפני שלוש מאות שנה. בתקופה ההיא, גם אם המלך היה שם את כל הונו, בשנת בצורת, הוא לא יכול היה לדאוג שכל הממלכה תאכל חמאה לשובע. לא משנה באיזה פילוסופיה כלכלית-חברתית הוא דגל, לא משנה כמה נדיב הוא היה - פשוט כי הטכנולוגיה של האנושות לא הספיקה אז. באותה תקופה היה מחסור אותנטי בניגוד למחסור המלאכותי שיש היום.
אין ספק שלהצטרף לדמוקרטית ואין ספק שעדיף ייצור מקומי :)
אני רק שאלה....? נניח שלחקלאי ישראלי עולה שקל לגדל קילו תפוחים, אבל הרשתות מסרבות לשלם שקל וחצי ומייבאות בתמיכת האוצר בשקל לקילו מטורקיה למשל ומוכרות ב 18 ש"ח כי זה ח"י.... מה החקלאי אמור לעשות?
א. להשאיר את הפרי על העץ ולא לקטוף וללכת לחפש עבודה בהיי-טק בגוש דן?
ב. לקטוף ולתת את הפרי בחינם השנה לעמותות ואז לכרות את המטע?
ג. לסרב לסובסידיות כמו שניתנות בארה"ב, טורקיה ואירופה ולפתוח עמותה ?
ד. לתרום את מה שקטף בחצי חינם (1.5 ש"ח) כמזון לבהמות?
ה. להצטרף לדמוקרטית ולהחליף את השיטה הקפיטליסטית ע"י הטלת מס זיהום על הובלה מחו"ל וסבסוד הייצור המקומי.
הגענו לשעת השין, אם לא נבין שחייבים לשנות את הדרך יכול להיות שלא תהיה הזדמנות
התנאים ישנם, זה תלוי רק בנו.
בהחלט מאסנו מהשיטה המיושנת, תודה על תיאור המציאות האבסורדית. הגיע הזמן לשיטה מחודשת
אחד הדברים הדחופים, גם כדי לדאוג לביטחון תזונתי וגם כדי לשנות את התודעה מתודעת חוסר לתודעת שפע. יש מספיק אוכל. אז למה יש אנשים רעבים? זה קשור לחלוקת השפע
מחסור מלאכותי הוא תוצר של מערכת לא יעילה וההשלכות שלו הרסניות לסביבה, הגיע הזמן להתקדם לכלכלה שמתחשבת בכמות המשאבים על הפלנטה
לצערי כל המפלגות באשר הן, ואפילו רוב המגזר השלישי - מתעלם מהדברים האלה כמעט לחלוטין. ההתייחסות לנושא היא זניחה, ואני חושב שהדמוקרטית יכולה לצאת במסר מרענן ומחובר לקרקע ומסתכל למציאות בעיניים כפי שאף מפלגה לא מעיזה לעשות. זו הזדמנות שלנו וחבל לפספס!
עצוב כמה שזה נכון