חוק יסוד: הזכויות החברתיות נועד לקיים רשת ביטחון חברתית בתחום הדיור, הסעד, הרווחה, החינוך והבריאות לכל דורשת ודורש, והוא כולל את חמש הזכויות האוניברסליות הבאות:
1. הזכות לרווחה ולחיים בכבוד.
2. הזכות לדיור הגון.
3. הזכות למשלח-יד ולהגנה מתחרות בלתי-הוגנת.
4. הזכות לחינוך ולהשכלה גבוהה.
5. הזכות לטיפול רפואי ולבריאות ציבורית.
העולם בשנת 2021 הוא במלחמת עולם שתוצאותיה הכלכליות-חברתיות גרועות לאין שיעור מתוצאות מלחמת העולם השניה. מאבקנו הוא ליום שאחרי. האם יהיו כאלו שיזכו ליהנות מביזה חופשית של תקציב המדינה ושל משאבי הציבור, תוך הפגנת בוז לשוויון בפני החוק, לשוויון ההזדמנויות, לחירות הכלכלית שלנו ולערבות ההדדית אותה אנו דורשים? לא ניתן לכך לקרות.
הבטחת הדמוקרטית: באותו היום שבו נבטל את חוק יסוד: הלאום הבזוי, נחוקק את חוק יסוד: הזכויות החברתיות. ומאותה הסיבה. כי כ-ל הזכויות כאן בארץ הן של כ-ו-ל-ם.
דוד מזרחי ואורי אפנצלר ירדני.
---
למעוניינים בהרחבה הכוללת מקורות היסטוריים:
דרישת הדמוקרטית לחקיקת "חוק יסוד: הזכויות החברתיות" מבוססת הן על תקדים היסטורי נשיאותי אמריקני, כפי שהתפרס בנאום לאומה של הנשיא פרנקלין דלאנו רוזוולט בשנת 1944 בזמן מלחמת העולם, שזכה לכותרת "מגילת הזכויות [החברתיות] השנייה". והן על ההגות הפוליטית הישראלית, הליברלית והחברתית, כפי שביטאו אותה מנהיגי הציונות דוד בן-גוריון וזאב ז'בוטינסקי.
ב-11 בינואר, 1944, אל מול זוועות מלחמת העולם שעוד טרם הוכרעה על ידי בעלות הברית המדממות, נשא נשיא ארה"ב פרנקלין דלאנו רוזוולט נאום של תקווה אל האומה האמריקנית. נאום שהיתה בו הבטחה להשלים את מהפכת הניו-דיל, ששחררה אמריקנים רבים כל כך מהעוני ומהעבדות המודרנית. הנה תמצית נאומו:
"האומה, במהלך השנתיים האחרונות, הפכה לשותפה פעילה במלחמת העולם הגדולה ביותר נגד העבדות האנושית. שילבנו ידיים עם אנשים שחושבים כמונו כדי להגן על עצמנו בעולם שסכנת שלטון גנגסטרים מאיימת עליו. [...] במלחמה זו הוכרחנו ללמוד כמה תלויים אחד בשני כל הקבוצות וחלקי האוכלוסייה באמריקה. [...] כעת, ברור לנו כשמש שחירות אישית אמיתית אינה יכולה להתקיים ללא ביטחון ועצמאות כלכלית. 'בני-אדם נזקקים אינם חופשיים.' אנשים רעבים וחסרי עבודה הם כחומר ביד יוצר הדיקטטורות.
בימינו אנו, התקבלו אמיתות כלכליות אלו כמוכחות מאליהן. התקבלה על-ידינו, אפשר לומר, מגילת זכויות שנייה, תחתיה ימוסד בסיס חדש של ביטחון ושגשוג לכולם, ללא הבדל מעמד, גזע או אמונה. אמיתות אלו כוללות:
הזכות לעבודה יעילה ומשתלמת [...];
הזכות לשכר-עבודה המספיק כדי לספק מזון, מלבוש ופעילות פנאי מספיקה;
הזכות של כל חקלאי/ת לגדל ולמכור את מרכולתו ברווח שיעניק לו ולמשפחתו חיים הגונים;
הזכות של כל איש עסקים, קטן כגדול, לסחור באווירה של חירות מתחרות בלתי הוגנת ומשליטה מונופוליסטית בבית או מחוץ לארץ;
הזכות של כל משפחה למעון הגון;
הזכות למרפא הגון ולהזדמנות ליהנות מבריאות טובה;
הזכות להגנה מהחרדות הכלכליות של הזקנה, החולי והאבטלה;
הזכות לחינוך טוב.
כל הזכויות הללו מבטאו